Vitamines in de winter

De dagen worden korter, je gaat van huis in het donker en komt in het donker thuis. Het regent, waait… misschien sneeuwt het zelfs wel. Het is winter! Dus vliegen de clichés “De R is weer in de maand” en “in de winter heb je meer vitamines nodig” je om de oren. FABELTJES!

Als je vraag is: moet ik extra vitamines nemen in de winter, dan is het antwoord nee. Je lichaam heeft het hele jaar door vitamines en mineralen nodig en die haalt je lichaam het hele jaar door uit gezonde en gevarieerde voeding. Het is dus niet nodig om in de donkere maanden van het jaar extra vitamines en mineralen in te nemen.

Vitamines heb je nodig – het hele jaar door

In je lichaam vinden aan de lopende band heel veel verschillende processen plaats, zoals:

 • je spijsvertering waar je eten wordt verteerd
 • je immuunsysteem, die je op verschillende niveaus beschermt
 • je beenmerg, dat bloedcellen aanmaakt

Als je gezond bent zijn deze processen vrijwel altijd hetzelfde, maar de omstandigheden waarin deze processen hun werk moeten doen kunnen verschillen. Bijvoorbeeld wanneer je zwanger bent, wanneer je gestrest bent, het buiten heel warm of heel koud is of wanneer je iets gegeten hebt dat bedorven was. Dan komt je lichaam in actie en zet het alle zeilen bij om de processen zo goed mogelijk uit te voeren en je gezond en fit te houden.

Voor deze processen gebruikt je lichaam de vitamines en mineralen die je binnenkrijgt (of zelf aanmaakt). Bijvoorbeeld:

 • voor je spijsvertering draag calcium bij aan de normale werking van spijsverteringenzymen en draagt chloride bij aan de normale productie van zoutzuur in je maag, zodat je spijsvertering normaal zijn werk kan blijven doen.
 • voor je immuunsysteem dragen vitamine A, B6, B11, B12, C, D, koper, seleen, ijzer en zink bij aan de normale werking.
 • voor je bloed spelen vitamines B6, B11, B12 en ijzer een rol bij het vormen van witte (B11) en rode bloedcellen (B6, B11, B12 en ijzer) en hemoglobine. Vitamine B2 draagt bij tot de instandhouding van je rode bloedcellen en vitamine D ondersteunt het calciumgehalte in je bloed.

Je hebt in de winter dus evenveel en dezelfde vitamines en mineralen nodig als in de zomer. Alleen de omstandigheden waarin de vitamines en mineralen hun werk doen verschillen per dag.

Vitamines krijg je binnen – ook in de winter

In principe krijg je alle vitamines die je lichaam nodig hebt als je dagelijks gezond en gevarieerd eet, dit geldt voor de winter net zo goed als voor de zomer. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum kan je hierbij helpen. Door dagelijks te kiezen voor producten die in de Schijf van Vijf staan, eet je producten die passen bij een gezonde voeding.

Helaas blijkt uit onderzoek van het RIVM dat minder dan 10% van de Nederlanders dagelijks de aanbevolen hoeveelheden groenten, peulvruchten, aardappelen en graanproducten, en smeer- en bereidingsvetten uit de Schijf van Vijf eet. Maar goed nieuws! Gelukkig heeft het RIVM ontdekt dat er verbetering in zit; we zijn meer fruit gaan eten en lijkt het ook met groenten de goede kant op te gaan.

De enige uitzondering misschien, is vitamine D. Vitamine D wordt namelijk voor een groot deel door je lichaam zelf aangemaakt wanneer je buiten bent. Je huid maakt namelijk vitamine D aan wanneer het daglicht op zich krijgt. In de winter kan het zijn dat je wat minder buiten komt en de kortere dagen verkorten de tijd dat je zonlicht op kunt nemen. Voor veel mensen geldt dat ze voldoende vitamine D voorraad hebben om de winter door te komen. Maar er zijn een paar groepen die wel wat extra vitamine D nodig hebben:

 • mensen met een donkerder getinte huid
 • vrouwen na hun menopauze
 • mannen ouder dan 70
 • mensen die niet genoeg buiten komen of zich buiten volledig bedekt kleden
 • zwangere vrouwen

Val jij in één van die groepen? Lees dan hier door over vitamine D en wat voor jou aanbevolen wordt!

Vitamines aanvullen

Lukt het jou niet iedere dag om gezond en gevarieerd te eten? Of het nu winter, zomer of “something in between is” je zou kunnen aanvullen met een multivitamine. Supradyn heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek en jarenlange ervaring verschillende multivitamines ontwikkeld, specifiek afgestemd op verschillende behoeftes:

Supradyn Complex Forte is een hoog gedoseerde multivitamine, speciaal voor extra energie bij vermoeidheid.

 • De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C, magnesium en ijzer activeren extra energie bij vermoeidheid.
 • De vitamines A, B6, B12, C, D, ijzer, zink en koper ondersteunen je weerstand.
 • De vitamines B8, B11, B5, B1, B12, B6, C en magnesium dragen bij aan je geestelijke veerkracht, normale concentratie en gemoedstoestand.

Supradyn Complex Energy is een multivitamine voor dagelijkse ondersteuning van je energieniveau en weerstand.

 • De vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, magnesium en ijzer activeren de natuurlijke energie in je lichaam.
 • De vitamines A, B6, B12, C, D, ijzer, zink en koper ondersteunen je weerstand.
 • De vitamines B8, B11, B5, B1, B12, B6, C en magnesium dragen bij aan je geestelijke veerkracht, normale concentratie en gemoedstoestand.

Supradyn Vital 50+ is een multivitamine speciaal ter ondersteuning van je energieniveau en om mentaal en lichamelijk vitaal te blijven.

 • De mineralen ijzer, jodium en zink zijn goed voor het geheugen en behoud van een heldere geest.
 • Vitamine D en calcium helpen bij het behoud van sterke botten om vitaal te blijven.
 • De vitamines A, B6, B12, C, D, ijzer, zink en koper ondersteunen je weerstand.
 • De vitamines B1, B3, B5, B6, B12, C, magnesium en ijzer ondersteunen je energieniveau en dragen bij aan een fit gevoel.